2016. március 30.

Hol szórakoznak a trendi fiatalok a világörökség Andrássy útnál?

Van az Oktogon és az Andrássy út kereszteződésénél egy szép palota, amit hosszú éveken át tataroztak. Időnként leállt a munka, azután folytatódott. Végül csak elkészült, legalábbis kívül. Szép, tényleg világörökségi palota. Öröm ránézni. Ebben a palotában van hosszú évtizedek óta a Szabó Ervin Könyvtár egy fiókkönyvtára az első emeleten.


Kívül elkészült a palota tatarozása, belül azonban még rohad. Évek óta. Lepusztult, gusztustalan, büdös, sötét hely lett. Egy kosszal, porral járó tatarozás után még lepukkantabb, mint annak előtte volt. A palotában egy szórakozóhely vert tanyát. Az udvarba besütő napfényt és az eget kizárták: nagy, fekete ponyvát terítettek rá; télen két ponyvát: egyet az első emelet magasságában, egyet a tetőnél. Utóbbi áttetsző műanyagból van.


Az esti mulatozás sörbüfögéses, koncentrált kapadohányos elegyének a bűze kiszellőzhetetlenül lengi be a palota belsejét. Szellőzése nincs. Azt felül betömték. Bizonyos fiatalok, magyarok és külföldiek így szeretnek mulatni: bűzben, sötétben, mocsokban, rohadó közegben. Romkocsma, rompalota, romvilágörökség. Ez nagyon trendi.











 


Lent a földszinten, ahogy megyünk fel az emeleti könyvtárba, látjuk, WC-k is vannak. Ahogy belépünk a kapun, az ezek takarításához használt hipó szaga elegyedik a málló falakba is beivódott füstbűzzel. Számomra gyomorforgató, gusztustalan és taszító. Gyanítom, hogy a szórakozó "fiataloknak" ez a pár mosdó talán nem elegendő, mert véleményem szerint nem az a néhány hajléktalan pisili telis tele az Eötvös utcai sarokrész járdáját, akik (egyre kevesebben és egyre ritkábban) a közelben szokták az időt múlatni. Olvastam, hogy van már olyan festék, amelyről visszaspriccel a pisilőre a saját vizelete. Azt hiszem, látnék jónéhány slim fit, jegging, skinny stb. nacijú trendi "fiatalt" lucskosan pisis, húgyszagú, ázott lábakkal péntek (?) esténként itt! A palota Eötvös utcai sarkánál mindig olyan intenzív emberpisa bűz van, hogy napsütés nélkül is (napsütésben sokszoros erejű az ember és az állat vizeletének a bűze) sokszor gyomorfogató, elviselhetetlen. Tömény vizelet szaga terjeng szemerkélő esőzéskor is. A nagy zuhé inkább letakarítja a vizeleteket, de a szemerkélő eső feláztatja, felpárologtatja. Okádék. Ide bizony hipó kéne...






Még valamit: van itt a palotánál egy tábla, amit a diszlexiás, félanalfabéta, járdán tekerő, lámpátlan, ámde trendi biciklis ifjaknak – hosszas keresgélés, guglizás után – nem ártana már megérteni, s ezzel együtt a földre, a szervízútra festett piktogram jelentését helyesen értelmezni. Íme: