2017. augusztus 29.

A Nyugati téren pár év múltán


A Nyugati tér elkészültekor mindenki olyan büszke volt és boldog. Kétségtelen, jobb, civilizáltabb, mint volt. De itt is az látszik, hogy az, aki tervezte, az, aki megépíttette (régi járólapokat hoztak ide a Ferenciek teréről, nem újakat), az, aki a különféle területfoglalási engedélyeket kiadja, az, aki karban tartja (tartaná), nem sokat közlekedett és közlekedik ilyen helyeken gyalog. Talán egy elsuhanó kocsiból (hivataliból) szemléli, hogyan közlekedik a pórnép az ilyen forgalmas tereken egy pályaudvar közelében.

A régi jó óra... A hasznos digitális óra és a hőmérő, amit a villamosból is jól lehetett évtizedekig látni, ma már csak egy pucér, idióta küllemű kis torony. Nemrég valaki kitett rá egy konyhai faliórát. Jól illik ide! Hülyén néz ki, de legalább az időt mutatja valami, és az ember rájön, mi is a célja ennek az építménynek itt a téren. Ez itt egy óratorony. A mi világvárosi óratornyunk.



Az, aki ezt a szűk kis lépcsőt tervezte, soha nem járt előtte ezen a téren. Az is, aki engedélyezte. Egy forgalmas aluljáróban egy világvárosi pályaudvar és bevásárlóközpontok közelében egy ilyen keskeny kis lépcsősort tervezni... Van mellette az a jóval szélesebb lépcsőtlen rész, ahová kiülni (ez lett volna a tervező "elképzelése") csak a legkétségbeesettebbek szoktak, mert megközelíthetetlen, mert magas, mert kényelmetlen, mert tűz oda a nap. A lépcsőzők viszont alig férnek el.



Nos, mindenki, aki jön le a lépcsőn, vagy menne fel, pl. a metróból, a Westendből, a Váci út felől jőve, kerülővel tud a lépcsőhöz vagy az aluljáróba lejutni, látható, mindenki jobbra tart, jobbról jön: mert közvetlenül elé települt egy kiülős étkezde. Azt ki kell kerülni, nehogy az egyenes út legyen a legrövidebb egy ilyen forgalmú helyen. Az étkezdék szaga innen legalább kiszellőzik, de a vakondjárat kezdetén lévő étkezdéké nem.



Elindulnak a rend őrei a sötét vakondjárat felé. Ez egy hosszú folyosó az aluljárórendszerben, amely a Nyugati téri aluljárót köti össze a Westenddel és a pályaudvari vágányokhoz vezető feljárókkal. Végig üzletek, árudák, étkezdék. Látszik, hogy az aluljáróban égnek a neonok. De ott, előre nézve - jön a sötétség.

 




Ezen a folyosón (én vakondjáratnak hívom) a világítótestek nem működnek. Csak az árusok saját lámpái nyújtanak valamicske fényt, már ameddig nyitva vannak az üzletek. Ez a senki földje, mert senkit nem zavar ez a sötétség hosszú hónapok, de talán inkább egy év óta. Vajon ki a gazdája? MÁV, BKK, valamelyik kerület (XIII., VI.?), vagy netán maga a főváros?