2012. július 23.

Az igénytelenségről

Ha az én üzletem előtt lenne ez a sok szöszmösz, mert a közelemben olyan fák lennének, amelyek így szöszmöszölnek, én fognék egy seprűt, talán a korona se esne le a fejemről, és egy-két hussantással, egy-két perc alatt eltüntetném a dzsuvát a munkahelyem vagy a tulajdonom elől. Még egy kis vizet is kilocsolnék. Olyan mérhetetlen igénytelenség uralkodott el a nemtörődöm szellemiséggel együtt, hogy a Kádár-kori proletárok közelebb álltak igényesség szempontjából a főúrakhoz, mint ezekhez a szutykot szerető, igénytelen, csőlátó, vadkapitalista önzésen, álliberális szabadosságon, posztkommunista hazugságokon szocializálódott utódokhoz.






Az igényesség nyomai csakis ott láthatók, ahová civilizált külföldieket vár a pesti ember. Ott képesek – csakis miattuk – viszonylagos rendet és tisztaságot teremteni. A Liszt Ferenc tér a mi egyik világvárosi kirakatunk: teli kávézókkal. Csak úgy pezseg itt az urbánus és turisztikai lét. Senkit nem érdekel, hogy mi van két lépéssel odébb, az utolsó kávéházi asztaltól egy-két méterre, a terézvárosi gyerekkönyvtár előtt/mellett.






Ha Terézváros előző vezetése nem annyira az Andrássy úti paloták és egyéb helyek „bizniszelésével” foglalkozott volna, s ha a városrészt elöntő kutyaszarról tudomást vett volna, akkor nem ilyen értelmetlen, primitív, humorosnak vélt, ostoba szövegű táblákat helyeztetett volna „megoldásként” (!) a házak falaira. De az volt az ő tapasztalatuk, hogy olyan erkölcsösek, olyan tudatosak itt az emberek, hogy egy ilyen kiírás láttán szégyenükben elpirulnak, bocsánatot kérnek, és legközelebb már zacskót is visznek magukkal a kutyaszar felszedésére. Nem is kell őket ellenőrizni vagy megbüntetni. Elég nekik egy ilyen kiírás. Mindenkiben buzog a morál, a jóérzés, a tisztesség, önzetlenség és intelligencia. Honnan is tudhatták volna az elvtársak, hogy ezeknek a szerencsétlen kutyatulajdonosoknak (kevés kivétellel) még kiflis/zsömlés/kenyeres/zöldséges zacskóik sincsenek, nemhogy morál, tisztesség, igény a tisztaságra, intelligencia és hasonlóak... Ezeknek a mi pénzünkön kell kitenni a zacskót, hogy szedjék fel a kutyáik ürülékét, de a zacskókat szétlopkodják.

Verókék "megoldása" a mindent elöntő kutyapiszokra