2012. július 7.

Még mindig a pincelejárók és közterületek

A régen pincékben és szuterénekben működő műhelyek megszűntek, a mesterek kihaltak, utód nélkül maradtak, a kisvállalkozások tönkrementek. (Vagy megnőttek, jobb helyre költöztek?) Tény, hogy ezeknek a mocskos, elhanyagolt, szemetes pincelejáróknak a nagy része gazdátlan hely. (A legtöbbjük önkormányzati tulajdon.) Azért is dobálja minden szemetelő (bunkó) oda a szemetet. Mindig van valami indok, ürügy arra, hogy miért lehet mocskos ez a város.





Minden utcában minden lejáró ilyen a belvárosban

Eldobott gumiabroncs körbepisilve a belvárosi utcában

Jé, virágok a tartóban! És mellette, na, mi van?

A szobor alatt, itt nem látszik, dzsuva-mocsok

Ez magáért beszél. Egy fal mentén.

A Bazilika felé egy belvárosi kis utcában

A mocsok bűzt is áraszt. Azok, akik a belvárosok kerületeit vezetik, a KÖZtisztaságáért felelősek, ezt persze nem érzik, hiszen nem ott laknak. 8 órai irodai munka után elhúznak a jó levegőjű városrészekbe; a munkaidőnek vége. Talán az életben nem tették még be a lábukat egy budapesti, belvárosi kisebb utcába. Sem nyári napsütésben, sem esőben. Maximum pár lépés erejéig, amit az autóból kiszállva tettek meg az úticéljukig. Vagy ha igen, és látták már ezeket az állapotokat, szagolták már ezeket a "szagokat", akkor antidemokratikus, sunyi és cinikus módon reagálnak rá. Több mint 20 éve ugyanúgy...

A baj az, hogy nem csakis a lejárók gazdátlanok, hanem az utcák, egyes kerületek, és néha az a benyomásom, hogy az egész város.... Soha senki semmit nem ellenőriz, és senki senkivel és semmivel nem törődik. Így igazán működőképes ám egy város! Azok, akik hatalmi pozíciókban mindent megtettek azért, hogy szabadon elkanászodjon a pesti nép, hogyan nevelték vajon a gyerekeiket? Azokat is ilyen szabadon, szabadon eresztették?  Bármit, kicsi fiam, amit csak akarsz, én nem korlátozlak, nem kérek számon semmit, nem ellenőrizlek, akkor jössz haza a buliból, amikor neked tetszik, akkor írod meg a leckét és tanulsz, amikor kedved tartja, ha nem, akkor sincs semmi sem. Csak csokit akarsz és cukros lét? Nem baj, egyél, amit szeretsz, édesem. Nem szólok bele, hagylak téged szabadon, szabadon. Betörted az ablakot? Észre sem veszem, csak kifizetem. Elvetted a kosztpénzt a dobozból? Nem baj, pénzből él az ember. A szoba közepére hánytál? Hát igen, kicsit sokat ittál tegnap éjjel. Nem baj, picim stb. stb.