2012. június 24.

Homok, piszok és igénytelenség mindenütt. Tudja valaki, mire jó a seprű?

Ezeknek a pesti házfalaknak a tövei, a járdák és az úttestek találkozásinál, ott, ahol rendszerint az autók parkolnak, a járdák, az üzletek bejáratai (sem a körúton, vagy a kevésbé forgalmas belvárosi utcákban) SEPRŰT az utóbbi években nem láttak. Nehéz is lenne a dzsuvát (régi építkezések sittjének és építkezési anyagainak a homokmaradékai) kiseperni a parkoló autók alól. A homokot majd elviszi a szél, a porrá rohadt régi, őszi száraz falevelet is elfújja valahová a nyár folyamán, és egy töredék a mocsokból belemosódik talán a csatornákba, ha kellően nagy zápor és zivatar lesz...

Andrássy úti járda az Oktogonnál

Azok a dolgozók, üzlettulajdonosok, bolti eladók, lakóházak lakói és közös képviselői, akik elnézik ezeket a mocskos járdákat, kapubejárókat, üzletek ajtajait, milyen mocsokban fetrengenek vajon otthon? Vagy ott eszükbe jut, mire is jó egy seprű, egy felmosó vödör, mosószeres víz, lábtörlő? Hogy süllyedhettek a műkörmök, dezodorok, szárnyas betétek világában Európa közepén ilyen mérhetetlenül le?! Vagy a mosdatlanság és izzadtságszag eltakarására való szerintük az erős dezodor és kölni is?
A képeken figyelmesen kell megnézni, de látható, hogy mindenhol: homok, homok, homok és dzsuva. Jön egy kis szellő, és már rá is szállt a szandálos lábfejre a szösz, por, piszok, porladt kutyaszar, régi építési sittmaradék. Hányinger, gyomorforgató, vérlázító!!!

Itt menjek át a túlsó oldalra?!

Nekem elegem van abból, hogy a mocsok, a kosz és a bűz önti el az utcákat. Nincsenek szemetes tartályok, utcaseprők, locsolóautók, ebrendelet, ebadó, büntetés, felügyelet stb. Köztisztaságra, locsolásra, vízre, utcaseprőkre, rendőrökre, a rendet felügyelőkre, közterületesekre, parkőrökre stb. nincsen pénz. Miért ERRE nincsen?

Körúti üzlet bejárata

Már felnőtté lett generációk nőttek fel, akik életükben nem láttak még tisztítási céllal vizet a járdára és úttestre locsoló, narancssárga locsolóautót azokban az utcákban, ahol élnek. Azt hiszik, az csakis a körúti villamossínek hűtésére találódott fel... Nem, a régi világban azok az utcákat locsolták fel hetente többször, nappal és este! Nem csakis kánikulában.

Körúti ház bejárata

Aradi utca Körút sarok


Ez itt töményen homok

Elborzasztja a civilizált embert az, amilyen világot és élettért teremtettek valamivel több mint 20 év alatt. Az emberek, akiknek a tisztaságra való igényét és mentalitását szintén lezüllesztették, maguktól nem fognak megváltozni. Ha valakit soha senki nem ellenőriz és nem terelik se szép szóval, illetve a rossz tetteiért soha sem büntetik meg,  ugyan mitől változna meg?!