2012. június 17.

A mindent elöntő húgy (Lovag utca)

A kutyapisi is büdös, az ember vizelete is. Utóbbi förtelmes, ha rásüt a nap. A belvárosi utcák mind sok-sok  hektoliternyi, főleg kutyahúgytól áztatottak. Naponta locsolódnak újra és újra. A kutyulik mindenütt jeleket hagynak, és mindenüvé pisilnek, pisilnek, pisilnek, a gazdik nagy örömére. Házak falaira, parkoló autók kerekeire. Ezt gyakorlatilag senki nem takarítja le a járdákról és az úttestről. A bérházak takarítói már évtizedek óta nem nagyon slagoznak sem az udvarokban, sem a házak előtti járdákon. Az önkormányzatok néha lespriccolják a járdákat, de nagyon óvatosan, nagyon kevés vízzel, és nagyon ügyelve a járdákon parkoló autókra, nehogy bántódásuk essen. Nehogy rájuk fröccsenjen egy kis víz, mert még megharagudnak a tulajdonosaik.


Locsolóautót a Kádár-korban (és most nemrég Bruce Willis miatt) láttak bizonyos belvárosi pesti utcák. A kutyakakit néha elsöprik, meg az el is porlik, és tovaszáll a légben. Elegyedik a porral, homokkal. A húgy azonban beivódik az aszfaltba. Egy idő után a folt is eltűnik, helyesebben egybeolvad, s az egész egy nagy, egybefüggő húgy, iszonyatos szaggal. A város és a kerületek vezetői a minden nap több hektoliter mennyiségben az aszfaltra jutó kutyahúgy eltakarításával az elmúlt 20 évben nem törődtek. Majd az eső elintézi... Ezt gondolták. Nos, az eső nem klórozott, mint a városi víz. És a házfalak tövébe valahogy nem esik eléggé. Az eső legtöbbször csak feláztatja, s párologtatja töményen a húgybűzt. Az, aki így gondolkodik, álljon zivatarban az esővíz alá, spóroljon pár fillért a hajmosáson. Szeretném Demszky Gábort zuhanyozni látni egy nagy záporesőben vagy zivatarban (klottgatyában) valamelyik kutyahúgyos belvárosi utcácskában. De ő másban, jobb vízben, a fincsi Adrián áztatja a bőrét, azt a vastagot.

Bruce Willis miatt, hála neki!

A kutyahúgy átható bűze a belváros egyik szégyene - sok más mellett. Az ember leszáll a körúti villamosról nyáron, beljebb megy a kisebb utcák felé, és megcsapja a langymelegben párolgó kutyahúgy bűze. Ha egy kis nyári esőcske szitál, akkor pedig párolog felfelé az aszfaltról, gyomorforgató, hányingert keltő intenzitással.
Az alábbi képeket az összetartozás napján készítettem a terézvárosi (VI. kerület) Lovag utcában. Ez egy viszonylag rövid belvárosi utca a Nagymező utca és a Jókai utca között, a körúthoz közel. Minden egyes lépés ilyen látványt nyújtott a járókelőnek. Folton folt. A szagot nem tudom érzékeltetni, s az undort sem, amit ott menve éreztem. Közmunkára küldeném fekáliát szedni és pisit mosni mindazokat az urakat és elvtársakat, úrhölgyeket és elvtársnőket, akik szép városomat az utóbbi években ilyen mocskos, büdös, gusztustalan dzsuvává rohasztották le hihetetlen "tehetséggel" és ambícióval.
Csak a szemetes tartókat kellett leszerelni, az utcaseprőket elküldeni, a vízdíjat jól megemelni, és senkit, soha, semmiért meg nem büntetni, végezze akár a nagydolgát fényes nappal az Andrássy úton egy pad mellett... A közterületes nem lehet mindenütt ott, hogy tetten érjen. Milyen jó kifogás ez. Ja, a törvényeket és rendeleteket is úgy kellett módosítani, hogy szabadon, szabadon, szabadon dagadhasson a mocsok mindenütt.
A felelősök, az ország, a város és a kerületek mindenkori vezetői hagyták a város lakóit szemetelő, ebadót nem fizető, "kutyasétáltató", semmivel nem törődő, igénytelen, a mocskot észre sem vevő, a mocskon és bűzön meg sem ütköző masszává átalakulni. Hogy mi mindenre volt elég ez az elmúlt húsz év...