2012. június 23.

Tócsák a pesti utcákon, járdákon

Már többször gondoltam, hogy szakképzett idegenvezetőként (nem ebből éltem, de ilyen képesítésem is van) olyan városnézést fogok szervezni, ahol akár a magyaroknak, akár a kíváncsi külföldieknek megmutatom világvárosunk belső, szó szerinti mocskos titkait. Kutyaszaros és orrfacsaróan büdös, szemetes utcákat szeretnék elborzasztásként svájci vagy német látogatóknak mutogatni. De azon, amit én mutatnék, bármelyik homokbuckáról érkezett vendég is, nem csupán a muskátlis tisztasághoz és rendhez szokott svájci döbbenne meg. Egy kis valóságot látnának a vendégeim Európából, innen, a posztkommunista-vadkapitalista szabad rabláson is túljutott, EU-s Magyarországnak (a liberális szemlélettel) szétrohasztott világvárosából.

Kertész utca


A városban esőzések után sok kis tócsa marad főleg az úttest és a járda találkozásánál. ott, ahová az ember lelép, ha át akar a túlsó oldalra menni. Ilyenek a mi budapesti, belvárosi, világvárosi, pesti tócsáink:

Eötvös utca





Ez a fenti kis "öntet"  (egy terasztól két lépésre) és a tócsa szintén a Rákóczi úton, az árkádos házak alatti járdán volt található. Nincs is annál hangulatosabb, mint egy ilyen teraszra kiülni, és nézni a civilizált lét felé haladó, szmogot okádó autókat. Ilyen, a járdán lévő tócsák mellett: