2012. június 25.

A horror: a kutyaszaros-csikkes világörökség (Andrássy út)

Az Andrássy út középső szakasza az Oktogontól a Köröndig egy nagy kutyafuttató, kutyasétáltató, kutyák kakáltatására szolgáló, homokos, dzsuvás, ürülékkel és csikkel teli, itt-ott fűcsimbókokkal tűzdelt gusztustalan rondasággá rohadt - szakavatott kezek és fejek nyomán. A mi "világvárosi" világörökségünk... Ennek a világörökségnek az ilyen mérvű lerohasztása vérlázító, szégyenteljes.

Andrássy úti fa száradó kutyaszarral

Kőtörmelék és fűcsimbókok a világörökség Andrássyn

Dzsuva, csikk, mocsok a világörökség Andrássy úton

Lépten-nyomon fekália, ürülék.

Andrássy út, magyar örökség - csikk, fekália, szemét

Világörökség Andrássy út: fa kutyaürülékkel, fűcsimbókkal

Pusztulás, rohadás, lepukkantság, mocsok

Ez ám a látvány egy padról

Elhanyagolt Andrássy út - mocsok, szenny, csikk

Régen az úttest és a szervízút közötti sétáló út két oldalán füves, a legszélén nyírt sövénnyel védett rész volt. A biciklisek kezdetben egyetlen irányban, a jobbkéz-szabály szerint használták ezeket a gyalogutakat. Az egyiken jöttek, a másikon mentek, ahogy az autók. Azután a biciklisek ezen a járdán már mindkét irányból jöttek-mentek, szlalombábúként kerülgetve a sétálókat. A biciklisek sokszor a füves részen kerülték a "zavaró gyalogosokat" ki, mert ennyien már nem fértek el.  A kutyások ezen a füvön és a fáknál hancúroztak a kutyukkal, és persze a kutyuk rendületlenül nagydolgoztak, ürítettek. Ezért az így kipusztuló füvet a "városszépítő" vezetés már nem is akarja pótolni: az Oktogonnál ui. leszórták a hajdani füves részt apró, ronda, fekete kőtörmelékkel.

Az rohaszt egy várost így le, aki soha, de soha ki nem teszi a lábát az őt szállító Audikból, soha nem jár gyalog, és nem látja mindezt. Vagy még rosszabb: látja, tudja, de magasról, a piramis elbarikádozott csúcsáról cinikusan tesz rá... Verók elvtárs hol lakik vajon? Demszky Gábor jólétben dagonyázik a napsütötte Adrián? És Tarlós István látta már ezt? Vagy maradhat nyugodtan a mocsok, hiszen a turisták úgyis csak panorámabuszokból suhanva látják az épített örökséget... A plebsnek, aki meg itt lakik, jó ez?